features-img1.jpg

Pod Jedrima

ZAPLOVIMO...
... jer moderan i urban obris grada,
nastanjen u našem oku,
poprima svakim danom sve veću potrebu
uspostavljanja nužne ravnoteže,
sa nestajućim, sve udaljenijim,
zdravim, prirodnim predelima...

Kad se sunce približi zapadnom obzorju,
i noćna svežina sa pučine zameni njegovu toplinu,
jedrenje će Vam doneti radost koju osetite
kad spustite sidro
u jednu od stotinu bezimenih uvala,
i umor zalečite u zalasku sunca.

Očarane tišinom tonućeg rumenila;
u kojem se oglasi tek poneki krik galeba, meketanje koza;
opijene suncem i solju
vodimo vas u usnule jadranske uvale da pod grozdovima zvezda provedete toplu letnju noć...

Udahnućete opojni miris makije,
što večernji povetarac niz utrnulu vrelinu kamena donosi do broda,
mreškajući površinu već usnulog mora.

I svaki dan biće Vam kao otkrovenje...

Veseliće Vas čak i žulj od konopa;

Dlan vreli u more ćete umakati;
Poneseni njegovom bistrinom,
povući gutljaj da se uverite koliko je slano.

... putujući tako, srest ćete ostarelog ribara,
dobrodušnog čoveka vičnog osami,
a željnog susreta sa nekim,
da posedne... pročavrlja,
i svoju svakodnevicu načme doživljajem...

... ugledaćete staricu što prede,
i osetiti toplinu u njenom kazivanju prekinutim poštapalicom,
''sinko moj, tako vam je to...'';

Vetar loviti u svoja jedra,
jahati na valu,
izbeći greben,
uvući se u pitome uvale, prolazeći ispod surih,
strmih stena...
i na nekom skrivenom žalu,
nakon divne plovidbe,
opružiti se na mekanoj prostirci osušene morske lažine...

To je plovidba. To je jedrenje.

Bogato ispunjenje spoznajom budjenja nekih, sve više zaboravljenih čula u nama.

Bajkovito na moru,
nekako, pomalo egzotično na reci,
ali bez obzira gde,
uvek istog, nostalgičnog pogleda,
uprtog u neki daleki horizont;

... u blještavu belinu punih jedara nad sobom...


Dobar Vam vetar,
Dragan


features-img1.jpg

ŠKOLA JEDRENJA - Individualna i grupna obuka - DUNAV, DALMACIJA

DUNAV
Individualna obuka jedrenja na Dunavu i Jadranu (Dalmacija) je specifičan petodnevni, na Jadranu sedmodnevni program obuke, koji ima za cilj da osposobi kandidate za samostalno, odnosno takozvano *Samačko Jedrenje* gde se kandidati obučavaju da jedre bez pomoći posade.
Ovaj detaljan i temeljit program namenjen je prvenstveno kandidatima zainteresovanim da postanu vlasnici sopstvenog plovila ili onima koje žele bareboat za sebe i porodicu.
Učimo kandidate jedriti na atraktivnom, zahtevnom lokalitetu Dunava kod Rama, Srebrnog jezera, Golupca, zbog stalnih termalnih dešavanja, retkih dana bez vetra i skoro idealnih uslova za obuku.
Standardni program obuke jedrenja sadrži teoriju Pomorske plovidbe sa navigacijom; Motoristiku i zaštitne mere; Pomorske propise i meteorologiju; Sigurnost plovidbe sa pravilima o izbegavanju sudara na moru; Pomorsku radiotelefonsku službu.
Za kandidate koji nisu u mogućnosti izdvojiti pet dana za standardni program obuke, postoji mogućnost da odaberete nešto ubrzaniji - Skraćeni Program Obuke (4 dana). Za one pak koji bi želeli proveriti koliko je jedrenje zaista njihova životna opcija, ili samo provesti aktivan vikend na vodi, nudimo - Produženi Vikend Program (3 dana) ili Instant – Vikend Program (2 dana).
Pored individualne, u programu je i obuka mikro, odnosno duo posada - dva kandidata plus skiper (često tražena obuka kod parova koji žele zajedno naučiti da jedre i koji planiraju najam ili kupovinu jedrilice).
Za razliku od teških čarter plovila na kojima se uglavnom održava grupna obuka sa pet, šest kandidata i koja se tromo i lenjo odazivaju na vetar, spoznaja i učenje o vetru u jedrima na našim jedrilicama počinje već na najmanji povetarac.
Kandidati na obuci na Dunavu imaju mogućnost odabira noćenja na jedrilicama ili smeštaja u hotelu na lokalitetu na kome se jedri.

DALMACIJA
Škola jedrenja u Dalmaciji je smeštena ⁹izmedju najlepših srednjodalmatinskih otoka.
Učimo jedriti u predelu prepunom kulturno istorijske baštine, prirodnih lepota i turistički - svetski poznatih lokaliteta. Uživamo u bogatoj gastronomiji primorske kuhinje; Plovimo pod punim jedrima kroz čarobne nijanse plavetnila između Šolte, Velog i Malog Drvenika, Brača, Hvara, Visa...
U Dalmaciji, pored mogućnosti individualne, odnosno obuke duo posada kao na Dunavu, nudimo i mogućnost grupne obuke sa posadama od četiri kandidata plus skiper. Takođe, možete unapredite svoje znanje kroz program *Peljarenje i napredno jedrenja u Dalmaciji*.
Standardna obuka osnovnog i naprednog nivoa jedrenja u Dalmaciji traje po sedam dana.

Bez obzira na lokalitet obuke, Dunav ili Jadran, mnogo toga će sadržati svaki vaš dan.
Osim specifičnih pojedinosti vezanih za reku ili more, obe škole uporedo sa obukom jedrenja uče kandidate veštinu terestičke navigacije, čitanje navigacijskih karata, pristajanje, vezivanje broda, upravljanje i jedrenje u kursu. Naučićete da osetite brod. Da na licu prepoznate i najmanju promenu vetra, steknete osećaj da li imate dobar ili loš trim bez potrebe da gledate u špije.
Obuka sadrži specifičnosti vezane za peljarenje, pravilno sidrenje i prihvat mooringa u mediteranskim marinama, pristajanje na motor, ili u slučaju njegovog kvara, na jedra.
Tokom obuke kandidati se uče da prepoznaju kumulonimbusne oblake i upoznaju još neke druge, važne i česte u atlasu oblaka. Oni koji do sada nisu, uvežbaće da vežu svoj prvi pašnjak i druge neophodne čvorova, naučiti kako da upute poziv za pomoć, kako da priđu brodom i pruže pomoć M.O.B. - u, kao i još puno toga. Posle iskustva koje steknete na našoj obuci svaki vaš korak u daljoj edukaciji i miljažama imaće potpunu i temeljnu bazu za napredovanjem.
Svi oni zainteresovani za profesionalni angažman u nautici i jedrenju imaće zasigurno sasvim dobre temelje da krenu u neki od licenciranih jedriličarskih RYA centara na obuku i pripremu za polaganje nekih od RYA ispita.
Potvrde termina svih pred-rezervacija, kao i svih naknadnih ad-hoc upita tokom sezone, vrši se prethodnom uplatom u iznosu od 30% od ukupnog iznosa. Preostali deo treba biti uplaćen pre početka izvršenja usluge, odnosno najkasnije 10 dana do dana ukrcaja na brod.
Na lokalitetu Srebrnog jezera je moguće u dogovoru sa kandidatima organizovati samo časove jedrenja uz cenu koja bi bila po satu. Broj časova koje bi kandidat uzeo je po izboru kandidata uz napomenu da ne može biti manji od 3 a veći od 8 sati u toku dana.

Na Dunavu se jedri na jedrilicama:
1. Pajnik 550 - standardna micro klasa, maleni krstaš sa kabinom i tri člana posade.
2. Dufour T7, sedmometarska jedrilica opremljena automatskim kormilom, roller furling genovom, kao i svom neophodnom opremom za obuku.
3. Pajnik 670 Cruiser, 800 preko svega; Unikatna jedrilica urađena za teže more, opremljena baštunom, gennaker- om, kompletnom opremom i sa karakteristikama klasičnog cruisera - krstaša. Ovaj brod se koristi i u školi samačkog jedrenja u Dalmaciji - Trogir i Srednjodalmatinski akvatorij.
Sve jedrilice su opremljene tako da poseduju raznovrsnu opremu kako bi se kandidat upoznao prvenstveno sa baznim i tradicionalnim načinom jedrenja i jasnom svrsishodnošću te opreme, tako i sa savremenim modernim uređajima, danas veoma prisutnim i čestim u čarteru.


U Dalmaciji se jedri na:
1. Elan 19
2. Pajnik 670 Cruiser
3. Rivetto 750
4. Elan 31
* Pored sopstvenih u Damaciji po potrebi koristimo i čartirana plovila.
features-img1.jpg

USLUGE JEDRENJA / SAILING SERVICES

.... U borbi protiv svakodnevnog, modernog i brzog tempa života, jedrenje je nešto čime se možete osloboditi nakupljenog stresa, napuniti svoje baterije, vratiti radni elan i svežinu za novi početak;
neki novi ponedeljak.
Jedrenje je pozitivno stanje uma. Sloboda.
Mi nalazimo doživljaj jedrenja upravo pod ovim motom,
To je ono što smo mi - škola i družina pod nazivom "Liberty".Naš cilj je da promovišemo zdrav način života;
Ekološku svest uz pomalo avanturističko - spartanski duh inkorporiran u aktivan odmor.
Atmosfera je posve neformalna, prisna, casual i podredjena vašim prohtevima, aktivnom odmoru sa posve prirodnim osećajem opuštanja i relaksacije.
Sve naše usluge se izvode na jedrilicama čiji su vlasnici entuzijasti i iskusni skiperi.
Sve naše usluge su privatne i uključuju Vaše ekskluzivno korišćenje, odnosno zakup plovila.

Mi ne nudimo masovno tiketirane usluge za tek puko sedenje i konzumiranje gurmanluka u klimatizovanom, plovećem brodskom restoranu.
Niti ulaznice za Vaše neaktivno, formalno prisustvo i samo sporadično bacanje pogleda na krajolik što promiče u daljini praćen urbanim zvukovima sa TV skrina na zidu iznad bara.

Konačno, nudimo Vam raznovrsne aktivne programe jedrenja.
Bez obzira da li ste pojedinac ili grupa, u mogućnosti smo da za Vas organizujemo program jedrenja u kombinaciji sa drugim aktivnostima, te da skupa sa Vama oblikujemo ponudu prema Vašim zahtevima,

• Bilo da tražite odmor, relaksaciju ili aktivnost lično za sebe i svoje najdraže,
• Da želite nagraditi vaše radnike ili ekipu, pružajući im nezaboravan doživljaj kroz opuštanje, jačajući time njihov elan i timski rad,
• Ili možda da se želite zahvalite Vašim saradnicima i poslovnim partnerima.PRVI PUT NA JEDRENJU

Krenuli ste na jedrenje prvi put?
Ne znate mnogo, ili baš ništa o tome. Samo poneka slika u Vašim mislima, prizor iz nekog filma, ili možda fotka koju ste napravili na nekom od prethodnih letovanja sa nekom atraktivnom jedrilicom što u smiraj letnjeg dana pristiže u marinu iza Vas.
Ne znate šta Vam je potrebno da i Vi zajedrite, osetite vetar pod raširenim jedrima?
Pre svega ranac ili torba koje možete složiti i koja neće zauzimati puno mesta kao kofer u ma koliko velikom ali nikada suvišnom prostoru jedrilice.
Drage Dame, ne preterujte! Šminka Vam nije potrebna, a od odeće pored kupaćeg kostima, ponesite majice, šorc, kačket, naočare, ali i topliju odeću (trenerku i nepromočivu laganiju jaknu) jer uveče na jedrilici zna biti hladnije.
Obujte patike, po mogućnosti ako imate sa belim đonom (da ne ostavljaju trag po beloj palubi) ponesite i jedne rezervne ako se prve skvase, ali ne zaboravite i na papuče.
Kreme za sunčanje su standardni deo opreme. Potrudite se da zaštitini faktor bude što veći jer vodena površina, bela jedra i bela paluba reflektuju suncevu svestlost znatno jače nego u mnogim drugim okolnostima.
Za Vaš ugodan boravak i prijatnu plovidbu, potreban je sklad i medjusobna suglasnost posade koju i Vi činite. Brod je jedan mali, limitirani prostor i na njemu svako mora reagovati fleksibilno.
Za razliku od nekadašnjih kapetana sa trorogim šeširom, čija se reč slušala bez pogovora i objašnjenja, danas skipper ima svu moralnu i zakonsku odgovornost za bezbednost posade i broda ali u isto vreme nema instrument vlasti kao nekada, bičem ili mačem. Za uspešnu plovidbu potreban je demokratski kompromis. Nestalo je te oholosti i despotizma u odluci kapetana. Dobar skipper prihvata mišljenja i uvažava činjenice. Vodeći računa o svemu i uzimajući sve u obzir, iskustvom i znanjem poslednji odlučuje i njegove se odluke moraju slušati. On mora brinuti o posadi i iz tog razloga upućuje manje iskusne ili one koji su prvi put na brodu o svemu što može biti od koristi. Sumirajući sve, tolerancija i kooperativnost posade su najvažniji.
Kao svako privatno plovilo i jedrilica je privatna svojina i oaza intime.
Ne trčite i ne skačite po brodu.
Važi pravilo da se izujete kada ulazite na brod. Naravno ovo može biti nekada bez smisla i potrebe u slučaju kada stupate na plovilo koje nažalost nebrigom svog vlasnika ne zaslužuje poštovanje tog pravila.
U svetu nautike postoje pravila da poštujete svako plovilo bez obzira na njegovu veličinu. Izmedju kapetana vlada džentlmenski odnos medjusobnog uvažavanja bez obzira kojim plovilom koji kapetan upravlja.
Nemojte ulaziti u tudji brod bez prethodne dozvole kapetana.
Nemojte se penjati na tudje brodove u marini.
Ako jednom postanete vlasnik sopstvenog plovila, ili ste posada na nekoj plovidbi pa ste prilikom pristajanja morali da se vežete bočno uz nečiji brod, na kopno izlazite preko pramca tog broda, nikako kroz njegov kokpit ili krmenu palubu.
Kada u plovidbi prolazite pored broda usidrenog ili vezanog uz obalu, smanjite gas ako motorirate ili pokušajte praviti manje talase.
Pozdravite ili otpozdravite plovilo sa kojim se mimoilazite.
Ako prolazite pored usidrenog čamca, na Vama je red da se prvi javite.
Kada Vam se učini da je neko u problemu na vodi, usporite i pridjite malo bliže, ali ne budite navalentni ni nasrtljivi, možda se kapatan tek "osamio".
Zapamtite da jedrilica koja jedri ima prednost na sva plovila na vodi. Nažalost, jednako tako budite oprezni i sigurni da svi "nautičari" to ipak ne znaju.
Ako isplovljavate rano ujutru, upalite motor i zagrejte ga bez turiranja. Isplovite i uplovite tiho, kao pravi morski vuk.
Ne uz galamu, pompu ili vulgarno ponašanje!
Ako Vas kapetan pozove na ručak ili večeru, to treba shvatiti kao čast i prihvatiti poziv, samo zapamtite, nikako ne smete pre kapetana početi obed!
Većina kapetana je zaista, a neki samo tradicionalno sujeverna i njihova verovanja trebate poštovati radi džentlmenstva i njihove brige za Vas tokom Vašeg boravka na niihovom brodu.
Ne palite cigaretu na sveću! Veruje se da tada svaki put umre po jedan mornar.
Ne zviždite na brodu jer to donosi oluje i nesreću!
Ne sipajte piće u čaše preko ruke sa dlanom na gore jer to priziva teško more i prevrtanja!
Vi koji se plašite vode i plovodbe, zapamtite, kao i svi ostali sportovi, neki rizik morate prihvatiti, inače nikada nećete stići dalje od luna parka. U ovom slučaju uz dobrog skippera taj rizik je veoma mali, gotovo i da ne postoji.
I ne zaboravite... nije strašno ako nešto od stvari zaboravite poneti sa sobom na plovidbu. Sve se kako - tako nadje i nadoknadi. Ono što nikako ne smete ostaviti za sobom kada krenete na jedrenje;
To je Vaše dobro raspoloženje !BON-TON na VODI

Voda je izvor života.
Ogromni, živi, plavi,
osmi kontinent.
Oko sedamdeset posto nešeg tela čini voda.
Planeta na kojoj živimo,
prekrivena je sedamdeset posto vodenim predelima.
Podudarnost morske vode,
i ljudske krvne plazme,
čudesno je slična.
Na ovom našem, malenom,
plavičastom ostrvu u moru svemira,
bez vode nema opstanka ni jednom živom stvoru,
podjednako kao ni rasi kojoj pripadamo.
Poštuj je i čuvaj!
Ne uništavaj je i ne zagađuj!
Vodu, koju ti je poriroda podarila,
i pokoljenja pre tebe sačuvala,
nastoj da ostaviš još lepšom onima što će tek jednom doći.
Ne samo da bi šetali obalom uz reku;
Niti brodili morima;
Čuvaj vode da bi iko uopšte došao posle tebe!
Ako zaista želiš postati pravim nautičarem,
biti okružen tim ljudima posebnog kova;
Nauči i poštuj njihov BONTON !
Ne pokušavaj da joj prkosiš inatom,
niti da joj se ludo protiviš!
Nauka nas uči da smo iz nje nastali;
Ona je naša pra-majka,
ali zna biti surova i zla,
ako joj se suludim i neracionalnim načinom suprostavljaš,
ili je podceniš.
Naivna, tvrdoglava bića,
verujući u svoje superiornosti,
često od prirode budu prevarena,
i kažnjena za svoju naivnost.
Pravila ponašanja,
i savete iskusnijih,
prihvati kao bonton koji ćeš poštovati svojom poslušnošću i razumom;
A onda jednom i sam biti onaj koji će ga prenositi dalje.
Uvek imaj na umu,
da lepota oko tebe može prevariti tvoju neopreznost.
Bilo da si svetski prvak u plivanju,
ili da znaš tek da se u plićaku malo brčkaš,
ne zaboravi,
KADA JEDRIŠ,
NA SEBI UVEK MORAŠ IMATI PRSLUK !


Dobar vetar i mirno More,
DraganKrstarenja SAVOM

Team Building Activities - Krstarenje Savom

USLUGE:

Dva danja jedrenja ili ukupno 80 km plovidbe, sa profesionalnim skiperima i svom logistikom potrebnom za sigurnost na vodi.
Piće dobrodošlice,
2 ručka u restoranima na Savi,
1 večera u hotelu,
1 noćenje sa doručkom

Aranžman uključuje min 3 a max 30 osoba po jednom programu.


Krstarenja DUNAVOM

Team Building Activities - Krstarenje Dunavom od Beograda do Srebrnog jezera

Usluge:
Dva dana jedrenja ili ukupno 120 km plovidbe, sa profesionalnim skiperima i svom logistikom potrebnom za sigurnost na vodi.
2 ručka i 2 večere u restoranima na Dunavu,
2 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3 *
Organizovan prevoz od Srebrnog Jezera do Beograda ili destinacije po dogovoru.
Program je moguće organizovati za minimum 3 a maximum 30 ljudi po jednom programu.

Min broj osoba 3. Max broj 30.

Team Building Activities - Nacionalni park Đerdap

Usluge:
Tri dana jedrenja ili ukupno 120 km plovidbe sa profesionalnim skiperima i svom logistikom potrebnom za sigurnost na vodi.
3 ručka u restoranima na obali Dunava,
2 noćenja sa doručkom u hotelima sa 3 *,
2 večere
Organizovan prevoz od Tekije do Srebrnog jezera. (dalje destinacije po dogovoru.)

Min broj osoba 3, max 30.


Team Building Activities - Dunav i centralna Srbija

Usluge:
Četvorodnevni aranžman.
Dva dana jedrenja (110 km) sa profesionalnim skiperima i svom logistikom potrebnom za sigurnost na vodi,
Obezbedjen prevoz od Srebrnog Jezera do Sisevca (planinsko izletište na obroncima kučajskih planina), kao i povratak do Beograda.
4 ručka,
Ulaznice za manastire
Korišćenje bazena sa prirodno termalnom vodom
3 noćenja sa doručkom u hotelu.
3 večere sa bogatim izborom specijaliteta i tradicionalne kuhinje.
Program je moguće organizovati za minimum 3 a maximum 8 ljudi u jednom aranžmanu.

Team Building Activities - Jedrenje Dunavom od Beograda do Tekije

Ovaj aranžman uključuje objedinjene aranžmane 2 i 3 uz izmene koji se odnose na to da se usluga povratka gostiju autobusima ka Beogradu ne vrši sa Srebrnog jezera već iz Tekije.

Aranžman ukljućuje 240 km plovidbe Dunavom sa profesionalnim skiperima i svom logistikom potrebnom za sigurnost na vodi.
Usluge:
5 dana jedrenja,
4 ručka u restoranima na Dunavu i 1 lunch packet,
4 večere (jedna svečana) u restoranima na Dunavu
4 noćenja sa doručkom u hotelima sa 3*,
Organizovan prevoz od Tekije do Beograda

Program je moguće organizovati za min. 3 a max 30 osoba po jednom programu.

Program krstarenja sa učenjem engleskog jezika - 6 dana

JEDINSTVENI, INTENZIVNI KURS ENGLESKOG JEZIKA ZA DECU (min 16 god.) I ODRASLE

6 Dana krstarenja - 6 dana engleskog jezika - u toku trajanja programa profesor-skiper u razgovoru sa polaznikom koristi isključivo engleski jezik.

Minimalna starosna dob kandidata uz saglasnost roditelja: 16 godina.

Maksimalni broj kandidata (posada) na jednoj jedrilici tokom obuke: 3 plus skiper - profesor engleskog.

Sve posade (3 kandiata) se formiraju na osnovu približnog nivoa znanja jezika.
Svi kandidati koji su početnici u engleskom jeziku mogu biti u grupi samo sa druga dva pocetnika, ili ukoliko to žele, uzeti individualni program skole jedrenja i učenja jezika.

Program krstarenja sa učenjem engleskog jezika - 4 dana

Napomena:
Minimalna starosna dob kandidata uz saglasnost roditelja je 16 godina.

Maksimalni broj kandidata (posada) na jedrilici: 3 plus skiper-instruktor
Sve posade se organizuju sa kandidatima sa približnim znanjem jezika. Kandidati koji su početnici u engleskom jeziku mogu biti posada samo sa druga dva kandidata koji su takodje početni nivo, ili ukoliko žele, uzeti individualni program skole jedrenja i engleskog jezika.Krstarenja JADRANOM

Krstarenje – Srednjodalmatinski otoci - 7 ili 12 dana

Program krstarenja sadrži rute u trajanju 7 i 12 dana i svi aranžmani polaze iz Primoštena. Dan polaska za sve rute je subota. Sve rute mogu biti izmenjene u dogovoru sa skiperom pre polaska ili tokom samog krstarenja jer ćete možda poželeti produžiti dan u nekoj od prelepih uvala ili sidrištu tokom svog krstarenja. Takodje, svi programi jedrenja mogu biti korigovani i rute izmenjene radi sigurnosti posade i broda a shodno proceni skipera u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, stanja vetra i mora.

Naša preporuka je prelazak 20 do 30 NM (nekih 3 do 6 sati jedrenja) u jednom danu što čini jedrenje prijatnim i ne napornim a ujedno daje dovoljno vremena kupanju, uživanju u lepotama mora i prirode kao i ostalim aktivnostima u toku dana.

Ruta – Trajanje: 7 / 9 dana sa putom/

1 dan. Primosten – Veli Drvenik (Krknjaši)– Maslinica (Šolta)
2 dan. Maslinica – Hvar (Palmižana)
3 dan. Hvar
4 dan. Hvar – Vrboska
5 dan. Vrboska – Brač (Lučice bay)
6 dan. Brač – Maslinica – Vinišće
7 dan. Vinišće – PrimoštenKrstarenje – Srednjodalmatinski otoci -12 danaRuta – Trajanje: 12 dana /14 dana sa putom/

1 dan. Primosten – Veli Drvenik (Krknjaši) - Maslinica (Šolta)
2 dan. Maslinica – Milna (Brač)
3 dan. Milna – Hvar (Palmižana)
4 dan. Hvar – Komiža
5 dan. Komiža – Biševo – Ravnik – Vela Luka
6 dan. Vela Luka – Lastovo (Zaklopatica)
7 dan. Lastovo – Mljet (Polače)
8 dan. Mljet – Korčula (city)
9 dan. Korčula – Jelsa
10 dan. Jelsa – Brač (Lučice bay)
11 dan. Brač – Vinišće
12 dan. Vinišće – Primošten

TROGIR - NAJAM SOBA I APARTMANA

Iznajmljujemo sobe i apartmane u Trogiru.
Najam apartmana može biti tokom cele godine na jedan ili više dana.
Posedujemo klasične studio apartmane za smeštaj dve ili tri osobe, kao i kombinaciju povezanih apartmana u kojima se mogu smestiti višečlane porodice, više parova ili manje grupe do 8 osoba.
Pored usluge smeštaja za zainteresovane goste organizujemo vodičke ture kako u Trogiru, tako i do obližnjih lokaliteta.
Na raspolaganju svim gostima, takođe su i usluge celodnevnog krstarenja i obilazak srednjodalmatinskog akvatorija i obližnjih ostrva.
Za zaljubljenike u ribolov, nudimo mogućnost učestvovanja u tradicionalnom dalmatinskom noćnom i dnevnom ribolovu, te školu jedrenja.


features-img1.jpg

Ko smo

"Liberty" je družina nezavisnih entuzijasta i skipera;
Hedonista i kosmopolita koji uživaju u svakom trenu svog bivanja na vodi;

Liberty su pozitivni ljudi koji žive i dišu jedrenje.
Tim zaljubljenika u veliki plavi kontinent - More,
kome vijugavim venama kopna,
u zgrljaj hrle neke daleke, modre reke svih zavičaja.

Dragan Anđelić je idejni tvorac i kormilar ove priče, zadužen da vam poželi dobrodošlicu i jedan od nas od kojih ćete učiti i sa kojima ćete ploviti.
Spremajući vas za ispit, učiće vas navigaciji, davati i tržiti od vas da rešavate praktične zadatke.
Pristajaćete bokom, krmom, pramcem, samostalno bez pomoći posade i od vas zahtevati da demonstrirate mooring i M.O.B.
Pravićete plan plovidbe višednevnog peljarenja i biti pitani da opišete i obrazložite vaš plan "B" u slučaju da zatreba. Učiće vas da jedrite u kursu, tražiti da letate, kružite, trimate, kratite i kada nije potrebno, a radi vežbe i ovladavanja rutinom kad zatreba. Pitaće vas da imenujete svaki od oblaka što bude plovio nebom nad vama, kao i englesku terminologiju delova jedrlice, opreme i manevara koje budete obavljali.
Dragan je takođe i neko ko će Vam uz gitaru zapevati, ispričati zanimljivost, neko daleko sećanje,
ili anegdotu o ljudima i kraju kojim plovite.
Sa svima srdačno neformalan, na "Ti",
njemu rado prihvaćen simbol i vesnik jednostavnosti i iskrenosti.

Rodjen u Beogradu.
Odrastao uz More - Trogir, Hvar.
Progovorio, Prohodao, Proplivao, Proveslao, Projedrio u Dalmaciji.

Ploveći na kaićima, vremešnim leutima, trabakulima, gajetama, bracerama, sabunarima, bilim parobrodima i vaporima detinjstva, negde posle 50.000-te prestao za krmom brojati svoje slane morske milje u izoranoj beloj brazdi Jadrana.
Na nekim jedrilicama jedrio sa sošnim, na nekim sa bermudskim snastima;
sa nekima samo uzduž, nekima i popreko Jadrana;
ali i musavim i skromnim šikljama dunavskih alasa,
dok namirisane još lepljivim i svežim katranom,
zanose svoje četvrtaste trupove,
vrckajući nad stoletnim virovima pod pančevačkim mostom
ili zastrašujuće dubokim bezdanima Lepenskog i Gospođicinog vira.
Svoj 10.000-ti kilometar Dunavom proslavio u restoranu "Kod Brke" bežeći jedrilicom u poslednji tren od iznenadne letnje salauke praćene olujnim nevremenom sa grmljavinom iz pravca rumunske obale.

Učio o Moru od svog Nona i puno sada već davno minulih,
dragih lica, te mnoštva Barbi i ribara širom Dalmacije.
Mnogo toga o Moru saznao, doživeo, naučio od prijatelja pomoraca,
svojih starešina i oficira, ali i zapovednika moćnih rečnih gurača, skromnih i dobroćudnih dunavskih alasa, i još niza poznanika i vagabonda iz slučajnih ili namernih susreta na kopnu, Moru i Dunavu.

Plovio na tuđim, dugo sanjao vlastitu, pa onda po projektu Van de Stadt-a, samostalno, posle pet godina gradnje, porinuo svoju prvu jedrilicu, i nazvao je - Nostalgia.
Jedrenje smatra filozofijom života; vodeni kontinent svojom pra-majkom;
Moru se klanja, i piše ga uvek velikim slovom; vetar poštuje i uvažava.
Vlasnik The Anthill Centra koji uspešno radi preko 30 godina.
Predaje engleski i srpski jezik za strance.
Leti radi kao skiper i vodi obuku jedrenja.
Živi i stvara u Paraćinu, Beogradu, na Dunavu, Jadranu.