features-img1.jpg

Pod Jedrima

ZAPLOVIMO...
... jer moderan i urban obris grada,
nastanjen u našem oku,
poprima svakim danom sve veću potrebu
uspostavljanja nužne ravnoteže,
sa nestajućim, sve udaljenijim,
zdravim, prirodnim predelima...

Kad se sunce približi zapadnom obzorju,
i noćna svežina sa pučine zameni njegovu toplinu,
jedrenje će Vam doneti radost koju osetite
kad spustite sidro
u jednu od stotinu bezimenih uvala,
i umor zalečite u zalasku sunca.

Očarane tišinom tonućeg rumenila;
u kojem se oglasi tek poneki krik galeba, meketanje koza;
opijene suncem i solju
vodimo vas u usnule jadranske uvale da pod grozdovima zvezda provedete toplu letnju noć...

Udahnućete opojni miris makije,
što večernji povetarac niz utrnulu vrelinu kamena donosi do broda,
mreškajući površinu već usnulog mora.

I svaki dan biće Vam kao otkrovenje...

Veseliće Vas čak i žulj od konopa;

Dlan vreli u more ćete umakati;
Poneseni njegovom bistrinom,
povući gutljaj da se uverite koliko je slano.

... putujući tako, srest ćete ostarelog ribara,
dobrodušnog čoveka vičnog osami,
a željnog susreta sa nekim,
da posedne... pročavrlja,
i svoju svakodnevicu načme doživljajem...

... ugledaćete staricu što prede,
i osetiti toplinu u njenom kazivanju prekinutim poštapalicom,
''sinko moj, tako vam je to...'';

Vetar loviti u svoja jedra,
jahati na valu,
izbeći greben,
uvući se u pitome uvale, prolazeći ispod surih,
strmih stena...
i na nekom skrivenom žalu,
nakon divne plovidbe,
opružiti se na mekanoj prostirci osušene morske lažine...

To je plovidba. To je jedrenje.

Bogato ispunjenje spoznajom budjenja nekih, sve više zaboravljenih čula u nama.

Bajkovito na moru,
nekako, pomalo egzotično na reci,
ali bez obzira gde,
uvek istog, nostalgičnog pogleda,
uprtog u neki daleki horizont;

... u blještavu belinu punih jedara nad sobom...


Dobar Vam vetar,
Dragan


features-img1.jpg

ŠKOLA JEDRENJA - DUNAV, CRNA GORA, DALMACIJA

ŠKOLA JEDRENJA NA DUNAVU
Škola jedrenja na Dunavu se održava svake godine u junu i prvoj polovini meseca jula.
Lokaliteti na kojima se održavaju tečajevi su:
1. Akvatorij Beograda (samo na zahtev kandidata)
2. Na destinaciji od Beograda do Srebrnog jezera (samo napredni nivo) kada se kandidati ujedno obučavaju u jedrenju i upoznaju sa peljarom i akvatorijem reke u dužini od 110 kilometara.
3. Standardni program obuke u akvatorij reke Dunav u predelu Rama, Srebrnog jezera i Golupca, iz razloga stalnog vetra, kao i niza ostalih pogodnosti koje ovaj akvatorij ima za obuku.
Standardni program kako osnovnog, tako i naprednog nivoa obuke traje sedam dana.
Za kandidate koji nisu u mogućnosti da izdvoje sedam dana za obuku, postoji mogućnost odabira skraćenog programa, odnosno programa prilagođenog broju dana po zahtevu kandidata.
Škola jedrenja na Dunavu je specifična, individualna obuka samačkog jedrenja, odnosno osposobljavanje kandidata za jedrenje bez posade. Detaljan i temeljit program obuke namenjen je prvenstveno kandidatima zainteresovanim da postanu vlasnici sopstvenog plovila ili žele bareboat za sebe i porodicu.
Pored individualne postoji i obuka za mikro odnosno duo posade, dva kandidata plus skiper (često tražena obuka kod parova koji žele zajedno naučiti da jedre i koji planiraju najam ili kupovinu jedrilice).
U Dalmaciji pored mogućnosti individualne, odnosno obuke duo posada kao na Dunavu, nudimo i mogućnost grupne obuke sa posadom od četiri kandidata plus skiper.
Obe škole jedrenja, kako na Dunavu, tako i u Dalmaciji se sastoje od teorijskog i praktičnog dela uz napomenu da su kandidati sve vreme teorijske i praktične obuke ukrcani na jedrilicama. Dnevno se jedri 8 sati.
Kandidati na obuci na Dunavu imaju mogućnost odabira noćenja na jedrilicama ili smeštaja u hotelu u jednokrevetnim, dvokrevetnim, odnosno trokrevetnim sobama sa uslugom doručka na lokalitetu na kome se jedri.
Potvrde termina svih pred-rezervacija, kao i svih naknadnih ad-hoc upita tokom sezone, vrši se prethodnom uplatom u iznosu od 30% od ukupnog iznosa. Preostali deo treba biti uplaćen pre početka izvršenja usluge, odnosno najkasnije 10 dana do dana ukrcaja na brod.
Na lokalitetu Beograda i Srebrnog jezera, moguće je u dogovoru sa kandidatima organizovati samo časove jedrenja uz cenu koja bi bila po satu. Broj časova koje bi kandidat uzeo je po izboru kandidata uz napomenu da ne može biti manji od 3 a veći od 8 sati u toku dana.

Na Dunavu se jedri na jedrilicama:
1. Pajnik 550 - standardna micro klasa, maleni krstaš sa kabinom i tri člana posade.
2. Dufour T7, sedmometarska jedrilica opremljena automatskim kormilom, roller furling genovom kao da i svom neophodnom opremom za obuku.
3. Pajnik 650 Cruiser, 780 preko svega, unikatna jedrilica urađena za teže more, opremljena baštunom, gennaker- om, kompletnom opremom i sa karakteristikama klasičnog cruisera - krstaša. Ovaj brod se koristi i u školi samačkog jedrenja u Dalmaciji - Trogir i Srednjodalmatinski akvatorij.
Sve jedrilice su opremljene tako da poseduju maksimalno raznovrsnu opremu kako bi se kandidat upoznao prvenstveno sa baznim i tradicionalnim načinom jedrenja i jasnom svrsishodnošću te opreme, tako i sa savremenim modernim uređajima, danas veoma prisutnim i čestim u čarteru.


ŠKOLA JEDRENJA U DALMACIJI
Škola jedrenja u Dalmaciji smeštena je izmedju najlepših srednjodalmatinskih otoka.
Učimo jedriti u predelu prepunom kulturno istorijske baštine, prirodnih lepota i turistički - svetski poznatih lokaliteta. Uživamo u bogatoj gastronomiji primorske kuhinje; Plovimo pod punim jedrima kroz čarobne nijanse plavetnila između Šolte, Velog i Malog Drvenika, Brača, Hvara, Visa...

U Dalmaciji se jedri na:
1. Elan 19
2. Pajnik 650 Cruiser
3. Rivetto 750
4. Elan 31


ŠKOLA JEDRENJA U CRNOJ GORI ( na zahtev kandidata )
Škola jedrenja u Crnoj Gori se organizuje samo na zahtev zainteresovanih kandidata i izvodi se na čarter plovilima u prethodnom dogovoru sa kandidatima. Područije u kome se jedri je potez od Bara do Boke i Herceg Novog.

Bez obzira na lokalitet obuke, Dunav ili Jadran, osim specifičnih pojedinosti vezanih za reku ili more, pored kompletne obuke jedrenja, kandidati se upoznaju sa veštinom terestičke navigacije, čitanjem navigacijskih karata, pristajanjem, vezivanjem broda, upravljanjem i jedrenjem u kursu.
Obuka sadrži specifičnosti vezane za peljarenje, pravilno sidrenje i prihvat mooringa u mediteranskim marinama, pristajanje na motor, ili u slučaju njegovog kvara, na jedra.
Tokom obuke kandidati se uče da prepoznaju kumulonimbusne oblake i upoznaju još neke druge, važne i česte u atlasu oblaka. Oni koji do sada nisu, uvežbaće da vežu svoj prvi pašnjak i druge neophodne čvorova, naučiti kako da upute poziv za pomoć, kako da priđu brodom i pruže pomoć M.O.B. - u, kao i još puno toga.

Škola organizuje početni, napredni i kurs samačkog jedrenja.
Obuka tokom naprednog kursa je na engleskom jeziku kako bi svim kandidatima zainteresovanim za nastavak njihove dalje edukacije i pohađanje RYA kurseva, terminologijom olakšali njihovu obuku i stvorili neophodnu jezičku osnovu za njeno praćenje.
Svi oni zainteresovani za profesionalni angažman u nautici i jedrenju, imaće zasigurno sasvim dobre temelje da krenu u neki od licenciranih jedriličarskih RYA centara na obuku i pripremu za polaganje nekih od RYA ispita.


features-img1.jpg

USLUGE JEDRENJA / SAILING SERVICES

.... U borbi protiv svakodnevnog, modernog i brzog tempa života, jedrenje je nešto čime se možete osloboditi nakupljenog stresa, napuniti svoje baterije, vratiti radni elan i svežinu za novi početak;
neki novi ponedeljak.
Jedrenje je pozitivno stanje uma. Sloboda.
Mi nalazimo doživljaj jedrenja upravo pod ovim motom,
To je ono što smo mi - škola i družina pod nazivom "Liberty".Naš cilj je da promovišemo zdrav način života;
Ekološku svest uz pomalo avanturističko - spartanski duh inkorporiran u aktivan odmor.
Atmosfera je posve neformalna, prisna, casual i podredjena vašim prohtevima, aktivnom odmoru sa posve prirodnim osećajem opuštanja i relaksacije.
Sve naše usluge se izvode na jedrilicama čiji su vlasnici entuzijasti i iskusni skiperi.
Sve naše usluge su privatne i uključuju Vaše ekskluzivno korišćenje, odnosno zakup plovila.

Mi ne nudimo masovno tiketirane usluge za tek puko sedenje i konzumiranje gurmanluka u klimatizovanom, plovećem brodskom restoranu.
Ne prodajemo ulaznice za Vaše neaktivno, formalno prisustvo i samo sporadično bacanje pogleda na krajolik što promiče u daljini praćen urbanim zvukovima sa TV skrina na zidu iznad bara.

Konačno, nudimo Vam raznovrsne aktivne programe jedrenja.
Bez obzira da li ste pojedinac ili grupa, u mogućnosti smo da za Vas organizujemo program jedrenja u kombinaciji sa drugim aktivnostima, te da skupa sa Vama oblikujemo ponudu prema Vašim zahtevima,

• Bilo da tražite odmor, relaksaciju ili aktivnost lično za sebe i svoje najdraže,
• Da želite nagraditi vaše radnike ili ekipu, pružajući im nezaboravan doživljaj kroz opuštanje, jačajući time njihov elan i timski rad,
• Ili možda da se želite zahvalite Vašim saradnicima i poslovnim partnerima.PRVI PUT NA JEDRENJU

Krenuli ste na jedrenje prvi put?
Ne znate mnogo, ili baš ništa o tome. Samo poneka slika u Vašim mislima, prizor iz nekog filma, ili možda fotka koju ste napravili na nekom od prethodnih letovanja sa nekom atraktivnom jedrilicom što u smiraj letnjeg dana pristiže u marinu iza Vas.
Ne znate šta Vam je potrebno da i Vi zajedrite, osetite vetar pod raširenim jedrima?
Pre svega ranac ili torba koje možete složiti i koja neće zauzimati puno mesta kao kofer u ma koliko velikom ali nikada suvišnom prostoru jedrilice.
Drage Dame, ne preterujte! Šminka Vam nije potrebna, a od odeće pored kupaćeg kostima, ponesite majice, šorc, kačket, naočare, ali i topliju odeću (trenerku i nepromočivu laganiju jaknu) jer uveče na jedrilici zna biti hladnije.
Obujte patike, po mogućnosti ako imate sa belim đonom (da ne ostavljaju trag po beloj palubi) ponesite i jedne rezervne ako se prve skvase, ali ne zaboravite i na papuče.
Kreme za sunčanje su standardni deo opreme. Potrudite se da zaštitini faktor bude što veći jer vodena površina, bela jedra i bela paluba reflektuju suncevu svestlost znatno jače nego u mnogim drugim okolnostima.
Za Vaš ugodan boravak i prijatnu plovidbu, potreban je sklad i medjusobna suglasnost posade koju i Vi činite. Brod je jedan mali, limitirani prostor i na njemu svako mora reagovati fleksibilno.
Za razliku od nekadašnjih kapetana sa trorogim šeširom, čija se reč slušala bez pogovora i objašnjenja, danas skipper ima svu moralnu i zakonsku odgovornost za bezbednost posade i broda ali u isto vreme nema instrument vlasti kao nekada, bičem ili mačem. Za uspešnu plovidbu potreban je demokratski kompromis. Nestalo je te oholosti i despotizma u odluci kapetana. Dobar skipper prihvata mišljenja i uvažava činjenice. Vodeći računa o svemu i uzimajući sve u obzir, iskustvom i znanjem poslednji odlučuje i njegove se odluke moraju slušati. On mora brinuti o posadi i iz tog razloga upućuje manje iskusne ili one koji su prvi put na brodu o svemu što može biti od koristi. Sumirajući sve, tolerancija i kooperativnost posade su najvažniji.
Kao svako privatno plovilo i jedrilica je privatna svojina i oaza intime.
Ne trčite i ne skačite po brodu.
Važi pravilo da se izujete kada ulazite na brod. Naravno ovo može biti nekada bez smisla i potrebe u slučaju kada stupate na plovilo koje nažalost nebrigom svog vlasnika ne zaslužuje poštovanje tog pravila.
U svetu nautike postoje pravila da poštujete svako plovilo bez obzira na njegovu veličinu. Izmedju kapetana vlada džentlmenski odnos medjusobnog uvažavanja bez obzira kojim plovilom koji kapetan upravlja.
Nemojte ulaziti u tudji brod bez prethodne dozvole kapetana.
Nemojte se penjati na tudje brodove u marini.
Ako jednom postanete vlasnik sopstvenog plovila, ili ste posada na nekoj plovidbi pa ste prilikom pristajanja morali da se vežete bočno uz nečiji brod, na kopno izlazite preko pramca tog broda, nikako kroz njegov kokpit ili krmenu palubu.
Kada u plovidbi prolazite pored broda usidrenog ili vezanog uz obalu, smanjite gas ako motorirate ili pokušajte praviti manje talase.
Pozdravite ili otpozdravite plovilo sa kojim se mimoilazite.
Ako prolazite pored usidrenog čamca, na Vama je red da se prvi javite.
Kada Vam se učini da je neko u problemu na vodi, usporite i pridjite malo bliže, ali ne budite navalentni ni nasrtljivi, možda se kapatan tek "osamio".
Zapamtite da jedrilica koja jedri ima prednost na sva plovila na vodi. Nažalost, jednako tako budite oprezni i sigurni da svi "nautičari" to ipak ne znaju.
Ako isplovljavate rano ujutru, upalite motor i zagrejte ga bez turiranja. Isplovite i uplovite tiho, kao pravi morski vuk.
Ne uz galamu, pompu ili vulgarno ponašanje!
Ako Vas kapetan pozove na ručak ili večeru, to treba shvatiti kao čast i prihvatiti poziv, samo zapamtite, nikako ne smete pre kapetana početi obed!
Većina kapetana je zaista, a neki samo tradicionalno sujeverna i njihova verovanja trebate poštovati radi džentlmenstva i njihove brige za Vas tokom Vašeg boravka na niihovom brodu.
Ne palite cigaretu na sveću! Veruje se da tada svaki put umre po jedan mornar.
Ne zviždite na brodu jer to donosi oluje i nesreću!
Ne sipajte piće u čaše preko ruke sa dlanom na gore jer to priziva teško more i prevrtanja!
Vi koji se plašite vode i plovodbe, zapamtite, kao i svi ostali sportovi, neki rizik morate prihvatiti, inače nikada nećete stići dalje od luna parka. U ovom slučaju uz dobrog skippera taj rizik je veoma mali, gotovo i da ne postoji.
I ne zaboravite... nije strašno ako nešto od stvari zaboravite poneti sa sobom na plovidbu. Sve se kako - tako nadje i nadoknadi. Ono što nikako ne smete ostaviti za sobom kada krenete na jedrenje;
To je Vaše dobro raspoloženje !BON-TON na VODI

Voda je izvor života.
Ogromni, živi, plavi,
osmi kontinent.
Oko sedamdeset posto nešeg tela čini voda.
Planeta na kojoj živimo,
prekrivena je sedamdeset posto vodenim predelima.
Podudarnost morske vode,
i ljudske krvne plazme,
čudesno je slična.
Na ovom našem, malenom,
plavičastom ostrvu u moru svemira,
bez vode nema opstanka ni jednom živom stvoru,
podjednako kao ni rasi kojoj pripadamo.
Poštuj je i čuvaj!
Ne uništavaj je i ne zagađuj!
Vodu, koju ti je poriroda podarila,
i pokoljenja pre tebe sačuvala,
probaj da ostaviš još lepšom onima što će doći.
Ne samo da bi šetali obalom uz reku;
Niti brodili morima;
Čuvaj im vode da bi uopšte došli posle tebe!
Ako zaista želiš postati pravim nautičarem,
biti okružen tim ljudima posebnog kova;
Nauči njihov BONTON !
Ne pokušavaj da joj prkosiš inatom,
niti da joj se ludo protiviš!
Nauka nas uči da smo iz nje nastali;
Ona je naša pra-majka,
ali zna biti surova i zla,
ako joj se suludim i neracionalnim načinom suprostavljaš,
ili je podceniš.
Naivna, tvrdoglava bića,
verujući u svoje superiornosti,
često od prirode budu prevarena,
i kažnjena za svoju naivnost.
Pravila ponašanja,
i savete iskusnijih,
prihvati kao bonton koji ćeš poštovati svojom poslušnošću i razumom;
A onda jednom i sam biti onaj koji će ga prenositi dalje.
Uvek imaj na umu,
da lepota oko tebe može prevariti tvoju neopreznost.
Bilo da si svetski prvak u plivanju,
ili da znaš tek da se u plićaku malo brčkaš,
ne zaboravi,
KADA SI NA JEDRILICI,
NA SEBI UVEK MORAŠ IMATI PRSLUK !


Dobar vetar i mirno More,
DraganKrstarenja SAVOM

Team Building Activities - Krstarenje Savom

1.Dan.

9.00. Skup uz piće dobrodošlice na marini u Zemunu a zatim ukrcavanje na jedrilice i jedrenje akvatorijem Beograda sa razgledanjem sa Dunava, Zemuna, starog kao i Novog Beograda ploveći rekom Savom ispod Kalemegdanske tvrdjave i beogradskih mostova.

Plovidba uzvodno rekom Savom pored unikatnog - egzotičnog naselja-splavova na obe strane reke uz novobeogradske blokove ka Adi Medjici i Makišu.
Mogućnost kraćeg zadržavanja na gornjem špicu Ade Medjice radi kupanja u zavisnosti od meteoroloških uslova.

Oko 14.00 stižemo do restorana na ručak i osveženje.
Ručak po izboru, alaskih ili ostalih specijaliteta sa odmorom u ambijentu splav-restorana.

Nastavak jedrenja i dolazak u Boljevce u ranim večernjim časovima.
Vez u marini i smeštaj na zasebne splavove - hotele. Večera. Noćenje.

2.Dan.

9.00. Doručak.
Ukrcavanje na jedrilice. Povratak i jedrenje ka Beogradu.
Ručak u jednom od restorana na Savi.
Pauza sa odmorom za kupanjem.
Dolazak u Beograd u večernjim časovima.


USLUGE:

Dva danja jedrenja ili ukupno 80 km plovidbe, sa profesionalnim skiperima i svom logistikom potrebnom za sigurnost na vodi.
Piće dobrodošlice,
2 ručka u restoranima na Savi,
1 večera u hotelu,
1 noćenje sa doručkom u Boljevcima.

Aranžman uključuje min 3 a max 30 osoba po jednom programu.


Krstarenja DUNAVOM

Team Building Activities - Krstarenje Dunavom od Beograda do Srebrnog jezera

1.Dan.

Tokom ranog prepodneva ukrcavanje na jedrilice na jednoj od beogradskih marina a zatim jedrenje akvatorijem Beograda sa razgledanjem sa Dunava, Zemuna, novog i starog Beograda ploveći rekom Savom ispod kalemegdanske tvrdjave i beogradskih mostova.

Plovidba nizvodno ka Pančevu, dok moderni, futuristički obrisi grada nestaju za drvećem na obalama reke.

Primivši vode Save, sada još moćniji, Dunav se račva u tri plovna rukavca, stvarajući dva velika rečna ostrva. U tom akvatoriju Dunava, plovimo rukavcem zvanim Turski Dunavac, ili poznatijim kao Male Vode a onda na 1145 km reke ponovo izlazimo na moćnu, otvorenu vodu podno Vinče sa jednom od najznačajnijih evropskih arheoloških nalazišta iz neolitskog perioda.

Oko 15.00 stižemo na deo Dunava kod Grocke. Odmor sa ručkom na splavu naspram gročanske ade.

Bogata ponuda alaskih specijaliteta, sa odmorom u prijatnom ambijentu splav-restorana.

Nastavak puta ka Kovinu, staroj srpskoj varošici. Dolazak u Kovin, u večernjim časovima .

Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

2.Dan

Posle doručka, isplovljavanje u prepodnevnim časovima i nastavak puta ka Srebrnom jezeru.

Plovidba pored ušća Velike Morave a onda živopisnim rukavcem Dunava, na 1108. km. desne obale, koji se zavlači do gradića Kostolac, stižemo do restorana Dunavski Dragulj gde imamo pauzu za odmor sa ručkom i osveženjem. Leva obala od Kostolca do ušće reke Nere je zona Deliblatske peščare, velikog lovišta visoke i niske divljači. Uz šum vetra u jedrima i talasa pod pramcem stižemo u krajolik koji lagano iz ravnišarskog prizora postaje sve više brdovit da bi se na kraju prvim obroncima planina u daljini približili ušću kanala Dunav-Tisa-Dunav, slikovitoj Staroj Palanci i mestu Ram na desnoj obali Dunava.
Ploveći dalje akvatorijem čuvenom po dunavskim košavama, lagano klizimo ka medjunarodnim vodama i ostrvu Kalinik da bi potom ubrzo završili našu plovidbu, uplovivši u veliki rukavac Dunava. Oko 18.00 pristajemo jedrilicama u marinu Srebrno jezero.

Smeštaj u hotel, slobodno vreme i odmor do večere.

Večera u jednom od najboljih ribljih restorana tek na koji metar od velike reke, sa živom muzikom uz tamburaše i prijatnom atmosferom dok Dunav lagano tone u noć.

Noćenje u hotelu.

3.Dan

Doručak. Slobodno vreme na Srebrnom jezeru. Napustanje hotela do 13.00. Povratak autobusima za Beograd.

Usluge:
Dva dana jedrenja ili ukupno 120 km plovidbe, sa profesionalnim skiperima i svom logistikom potrebnom za sigurnost na vodi.
2 ručka i 2 večere u restoranima na Dunavu,
2 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3 *
Organizovan prevoz od Srebrnog Jezera do Beograda ili destinacije po dogovoru.
Program je moguće organizovati za minimum 3 a maximum 30 ljudi po jednom programu.

Min broj osoba 3. Max broj 30.

Team Building Activities - Nacionalni park Đerdap

1.Dan.

Ukrcavanje na jedrilice u marini Srebrno jezero u 9.00.
Jedrenje pored Velikog Gradišta, nizvodno ka reci Zlatni Pek, Vincima. Golupcu. Plovidba pored rumunskog ostrva Moldava i razgledanje Golupca sa reke uz zadržavanje pored golubačkog grada, jedne od najatraktivnijih srednjovekovnih tvrdjava na Dunavu.

Od stene-hridi zvane Babakaj i rumunskog naselja Koromini, reka se naglo sužava
i ploveći iznad sada već snažnih i dubokih virova što izazivaju strahopoštovanje, neposredno pod liticama golubačkog grada, pomalo dramatično, ulazimo u jedinstvenu oazu prirodnog i biljnog sveta Djerdap.
Plovidba akvatorijem prepunim prizora sasvim drugačijih, do malo predjašnjem toku reke. Sidrenje u kanjonu pored restorana na obali Dunava. Ručak u restoranu sa zadržavanjem i odmorom. Nastavak puta ka Dobri. Kraj prvog dana plovidbe na 40.km puta od Srebrnog jezera.

Sidrenje i smeštaj u objekat sa slobodnim vremenom do večere. Večera. Noćenje.

2.Dan

Doručak. Ukrcavanje i isplovljavanje u 10.00. Plovidba klisurom sa posetom i razledanjem lokaliteta. Na našem putu divićete se velikom kamenom rtu Greben, videti Lepenski Vir, od skipera čuti legendu o Gospodjicinom viru a onda zejedriti prostranim donje- milanovačkim jezerom gde Dunav poprima sve asocijacije morskog prizora, stići na lokaciju gde ćemo se usidriti za ručak. Ručak i ostatak dana provodimo na lokalitetu na kome imamo slobodno vreme a zatim večeru sa noćenjem.

3.Dan

Posle doručka ukrcavanje i u 9.00 krećemo ka Velikom i Malom kazanu provodeći dan u razgledanju lokaliteta vrednog divljenja. Moćna reka i jedinstveni kanjon prirode ostaviće svakome nezaboravan utisak .

Pauzu na sidru sa mogućnošću kupanja naspram džinovskog lika Decabela uklesanog u steni na rumunskoj strani reke, zatim nastavak puta, i u popodnevnim časovima dolazak u marinu u Tekiji koja je naše konačno odredište.

Iskrcavanje i oproštajni ručak - večera a onda povratak organizovanim prevozom do Velikog Gradišta i Srebrnog jezera.

Usluge:
Tri dana jedrenja ili ukupno 120 km plovidbe sa profesionalnim skiperima i svom logistikom potrebnom za sigurnost na vodi.
3 ručka u restoranima na obali Dunava,
2 noćenja sa doručkom u hotelima sa 3 *,
2 večere
Organizovan prevoz od Tekije do Srebrnog jezera. (dalje destinacije po dogovoru.)

Min broj osoba 3, max 30.


Team Building Activities - Dunav i centralna Srbija

1, 2. Dan

Polazak sa jedne od beogradskih marina u ranim prepodnevnim časovima. Prva dva dana puta su jednaka trodnevnom aranžmanu od Beograda do Srebrnog jezera.

3.Dan

Posle doručka, polazak organizovanim prevozom sa Srebrnog jezera ka manastirima Ravanica i Manasija. Obilazak manastira i nastavak puta do
turističkog odredišta, Sisevac.
Dolazak na lokalitet u popodnevnim časovima. Smeštaj u hotel.
Druženje i večera uz bogatu ponudu alkoholnih i bezalkoholnih pića kao i raznovrsni izbor specijalitete i tradicionalnih jela.
Osveženje na bazenu sa priridnom, termalom, toplom vodom. Noćenje.


4.Dan

Doručak. Dan u prirodi sa obilaskom lokaliteta.
Aktivnosti po želji. Za ljubitelje ribolova, fishing na jezeru u sklopu turističkog centra. Za one koji pak više uživaju u prirodi, bogat izbor orjentira i pešačkih tura šumovitim predelima u neposrednoj blizini objekta.
Ručak. Nastavak aktivnosti, odmor u prirodi ili na bazenu.
Polazak za Beograd u kasnim popodnevnim časovima..


Usluge:
Dva dana jedrenja (110 km) sa profesionalnim skiperima i svom logistikom potrebnom za sigurnost na vodi,
Obezbedjen prevoz od Srebrnog Jezera do Sisevca, kao i povratak do Beograda.
4 ručka,
Ulaznice za manastire
Korišćenje bazena sa prirodno termalnom vodom
3 noćenja sa doručkom u hotelu.
3 večere od kojih jedna sa bogatim izborom specijaliteta i tradicionalne kuhinje.
Program je moguće organizovati za minimum 3 a maximum 8 ljudi u jednom aranžmanu.

Team Building Activities - Jedrenje Dunavom od Beograda do Tekije

Ovaj aranžman uključuje objedinjene aranžmane 2 i 3 uz izmene koji se odnose na to da se usluga povratka gostiju autobusima ka Beogradu ne vrši sa Srebrnog jezera već iz Tekije.

Aranžman ukljućuje 240 km plovidbe Dunavom sa profesionalnim skiperima i svom logistikom potrebnom za sigurnost na vodi.
Usluge:
5 dana jedrenja,
4 ručka u restoranima na Dunavu i 1 lunch packet,
4 večere (jedna svečana) u restoranima na Dunavu
4 noćenja sa doručkom u hotelima sa 3*,
Organizovan prevoz od Tekije do Beograda

Program je moguće organizovati za min. 3 a max 30 osoba po jednom programu.

Program krstarenja sa učenjem engleskog jezika - 6 dana

JEDINSTVENI, INTENZIVNI KURS ENGLESKOG JEZIKA ZA DECU (min 16 god.) I ODRASLE


6 Dana krstarenja - 6 dana engleskog jezika - u toku trajanja programa profesor-skiper u razgovoru sa polaznikom koristi isključivo engleski jezik.
1. Dan

- Beograd, doček učesnika, ukrcavanje i upoznavanje sa jedrilicom.
- Teorijski i praktični deo obuke jedrenja. Izrada preliminary english testa radi kategorisanja nivoa svih kandidata. Ručak. Popodnevni odmor uz osveženje sa pićem na nekom od mnogobrojnih splavova na novobeogradskom, odnosno zemunskom keju.
- Plovidba akvatorijem Beograda i nastavak ragledanja Zemuna, novog i starog dela Beograda, kao i drugih delova grada sa Dunava i Save.
- Večernja šetnja zemunskom promenadom uz razgovor o programu i analizi dana.
Noćenje na brodu.

2. Dan

Doručak. Isplovljavanje nizvodno prema Grockoj, Smederevu i Kovinu.
- Teorija i praktična obuka jedrenja. Ručak u Grockoj. Popodnevna pauza sa kupanjem i izradom testa radi primene i usvajanja gradiva.
- Nastavak plovidbe ka Smederevu i Kovinu.
- Smeštaj u hotel u Kovinu. Večernja šetnja i odlazak na osvežavajuće piće uz druženje, analizu dana i razgovor o neobaveznim temama. Nocenje.

3. Dan

- Posle doručka, plovidba na relaciji Kovin - Kostolac - Srebrno jezero.
- Teorija i praktični deo jedrenja kroz konverzaciju i terminologiju na engleskom jeziku.
- Ručak na plaži Raj. Popodnevni odmor i nastavak jedrenja ka Srebrnom jezeru.
- Dolazak na Srebrno jezero. Spremanje broda a onda odlazak i smeštaj u hotel.
- Večernje druženje u nekom od mnogobrojnih atraktivnih restorana Srebrnog jezera uz dogovor o planiranim aktivnostima za sledeći dan. Odlazak na spavanje.

4. Dan

- Srebrno jezero - dorucak. Kraći prepodnevni obilazak lokaliteta, a onda odmor i rekreacija na bazenima Akva parka uz razgovor i analizu 120 km plovidbe od Beograda do Srebrnog jezera.
- Ručak i popodnevni odmor, a onda priprema za samostalno jedrenje uz nadzor, prisustvo i asistenciju skipera. Večernji obilazak lokaliteta uz ćaskanje o utiscima prethodnih dana, kao i drugim neobaveznim temama. Nocenje.

5. Dan

- Posle dorucka, celodnevni izlet jedrilicom do Golupca. Prakticna primena samostalnog jedrenja. Obilazak lokaliteta. Razgledanje starog grada i tvrdjave. Rucak. odmor, i priprema za povretak u marinu u vecernjim casovima. Vecernja setnja promenadom uz jezero, razgovor, konverzacija kroz druzenje. Nocenje.

6. Dan

- Posle doručka, vežbanje i utvrdjivanje samostalnog upravljanja jedrilicom u akvatoriju Srebrnog jezera. Ručak. Napuštanje hotela. Popodne uz odmor i rekreaciju na bazenima Akva parka ili plaži jezera, uz oproštajno piće u jednom od kafica, razgovor o utiscima i analiza celokupnog programa, lokaliteta koje smo posetili, kao i svih aktivnosti koje smo imali.
- Povratak za Beograd (autobusom) u ranim večernjim časovima.

Program uključuje:


- Smeštaj u hotelima (Kovin - 1 noćenje sa doručkom, Srebrno jezero - 3 polupansiona) + 1 noćenje na brodu.

- 6 dana engleskog jezika - okvirno 60 časova

- Školu jedrenja - početni nivo ( 200 km plovidbe)

- Ulaznice na bazene Aqua parka i posetu lokaliteta
''Golubačka tvrdjava''

- Prevoz na relaciji: Srebrno jezero - Beograd

Termini za ovaj program su od 15. juna do 10. jula, i od 05. do 20 avgusta.

Minimalna starosna dob kandidata uz saglasnost roditelja: 16 godina.

Maksimalni broj kandidata (posada) na jednoj jedrilici tokom obuke: 3 plus skiper - profesor engleskog.

Sve posade (3 kandiata) se formiraju na osnovu približnog nivoa znanja jezika.
Svi kandidati koji su početnici u engleskom jeziku mogu biti u grupi samo sa druga dva pocetnika, ili ukoliko to žele, uzeti individualni program skole jedrenja i učenja jezika.


Program krstarenja sa učenjem engleskog jezika - 4 dana

Četvorodnevni program - škola engleskog jezika sa školom jedrenja.
( 4 dana krstarenja - 4 dana engleskog jezika - u toku trajanja programa profesor - skiper u razgovoru sa kandidatom koristi isključivo engleski jezik.)

1. Dan
Doček učesnika na Srebrnom jezeru. Smeštaj u hotel.
Izrada preliminary testa radi kategorisanja kandidata po nivoima znanja. Kraći obilazak i upoznavanje lokaliteta.
Ručak. Popodnevni odmor.
Čas engleskog jezika uz osvežavajuće piće u hladovini bašte restorana marine.
Predstavljanje programa obuke jedrenja; upoznavanjem sa jedrilicom, pripremom za ukrcaj i pravilima bivanja na vodi.
Večernja šetnja promenadom uz jezero. Akcenat na konverzaciji i analizi dana. Noćenje.

2. Dan
Doručak uz dogovor o aktivnostima koje slede. Teorijska i praktična obuka jedrenja sa pripremom za isplovljavanje.
Primena obuke kroz plovidbu i jedrenje u kursu do obližnjih lokaliteta. Ručak.
Popodnevni odmor. Osveženje sa kupanjem na jezeru i izradom testova radi primene i usvajanja gradiva. Nastavak aktivnosti sa jedrenjem i konverzacijom.
Večernji obilazak Srebrnog jezera sa šetnjom do Velikog Gradišta. Analiza dana i razgovor o neobaveznim temama. Noćenje.

3. Dan
Posle doručka, celodnevni izlet sa krstarenjem od Srebrnog jezera do Golupca.
Samostalno upravljanje jedrilicom uz nadzor i asistenciju instruktora. Obilazak Golupca i golubačke tvrđave. Ručak sa popodnevnim odmorom u jednom od nacionalnih restorana kroz opušten razgovor o utiscima i neobaveznim temama. Priprema za povratak u marinu. Dolazak u marinu u večernjim satima. Večernje druženje na promenadi uz jezero. Noćenje.

4. Dan
Posle doručka, vežbanje i utvrđivanje samostalnog upravljanja jedrilicom u akvatoriju Srebrnog jezera. Ručak i napuštanje hotela.Test provere usvojenog gradiva.
Popodne uz odmor i rekreaciju na bazenima Akva centra i prostoru marine.
Priprema za povratak uz oproštajno piće u jednom od restorana na promenadi; neobavezan razgovor o utiscima i analiza aktivnosti tokom programa.
Završetak programa i povratak učesnika u večernjim satima.

Program uključuje:

Smeštaj u hotelu (3 polupansiona: doručak - ručak, ili doručak- večera)
Ulaznice na bazene Akva centra.
4 dana engleskog jezika, okvirno 40 sati engleskog jezika.
Škola jedrenja - početni nivo (100 km plovidbe)

Napomena:
Minimalna starosna dob kandidata uz saglasnost roditelja je 16 godina.

Maksimalni broj kandidata (posada) na jedrilici: 3 plus skiper-instruktor
Sve posade se organizuju sa kandidatima sa približnim znanjem jezika. Kandidati koji su početnici u engleskom jeziku mogu biti posada samo sa druga dva kandidata koji su takodje početni nivo, ili ukoliko žele, uzeti individualni program skole jedrenja i engleskog jezika.

Termini za ovaj program su: od 15 juna do 10 jula, i od 05 do 20 avgusta.


ŠKOLA JEDRENJA - DUNAV, DALMACIJA, CRNA GORA

Škola jedrenja se održava u periodu od maja do oktobra meseca.
Lokaliteti na kome se održavaju tečajevi su:
1. Akvatorij Beograda.
2. Na destinaciji od Beograda do Srebrnog jezera, kada se kandidati ujedno obučavaju u jedrenju i upoznaju sa peljarom i akvatorijem reke u dužini od 110 kilometara Dunava.
3. Akvatorij reke Dunav oko Rama, Srebrnoj jezera i Golupca iz razloga stalnog vetra, kao i niza ostalih pogodnosti koje ovaj akvatorij ima za obuku.
Pored vikend tečaja (subota, nedelja) ili produzenog vikend tečaja (petak, subota, nedelja) postoji program obuke u toku radnih dana, kao i u trajanju od 4,5 ili 6 dana. Na programu je grupna obuka sa posadom do 3 mornara na svakoj jedrilici, kao i obuka jedrenja za samce.
Škola se sastoji od teorijskog i praktičnog dela uz napomenu da su kandidati sve vreme teorijske i prakticne obuke ukrcani na jedrilicama.
Potvrda termina svih pred-rezervacija, kao i svih naknadnih ad-hoc upita tokom trajanja sezone, vrši se prethodnom uplatom u iznosu 30 % od ukupne cene. Preostali deo uplate treba biti uplaćen pre početka izvršenja usluge, odnosno najkasnije 7 dana pre dana ukrcaja na brod.


Na Dunavu se jedri na jedrilicama:
1. Pajnik 550 - standardna micro klasa, maleni krstaš sa kabinom i tri člana posada
2. Pajnik 650 cruiser, 740 preko svega, unikatno uradjena jedrilica za teže more, opremljena kompletnom opremom i sa karakteristikama klasičnog cruisera - krstaša. Ovaj brod se koristi i u školi samačkog jedrenja u Dalmaciji - Trogir i srednjodalmatinski akvatorij.

U Crnoj Gori se jedri na:
1. Elan 31
2. Amon 790

U Dalmaciji se jedri na:
1. Elan 19
2. Pajnik 650 cruiser
3. Rivetto 750
4. Elan 31

Škola organizuje početni, napredni i kurs samačkog jedrenja.
Obuka tokom naprednog kursa je na engleskom jeziku kako bi svi zainteresovani kandidati po završenom naprednom kursu ovladali neophodnom terminologijom i bili u mogućnosti da mogu nastaviti sa pohadjanjem i pripremom za polaganje RYA kurseve.

Krstarenja JADRANOM

Krstarenje – Srednjodalmatinski otoci

Program krstarenja sadrži rute u trajanju 7 i 12 dana i svi aranžmani polaze iz Primoštena. Dan polaska za sve rute je subota. Sve rute mogu biti izmenjene u dogovoru sa skiperom pre polaska ili tokom samog krstarenja jer ćete možda poželeti produžiti dan u nekoj od prelepih uvala ili sidrištu tokom svog krstarenja. Takodje, svi programi jedrenja mogu biti korigovani i rute izmenjene radi sigurnosti posade i broda a shodno proceni skipera u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, stanja vetra i mora.

Naša preporuka je prelazak 15 do 25 NM (nekih 3 do 6 sati jedrenja) u jednom danu što čini jedrenje prijatnim i ne napornim a ujedno daje dovoljno vremena kupanju, uživanju u lepotama mora i prirode kao i ostalim aktivnostima u toku dana.

Ruta – Trajanje: 7 / 9 dana sa putom/

1 dan. Primosten – Veli Drvenik (Krknjaši)– Maslinica (Šolta)
2 dan. Maslinica – Hvar (Palmižana)
3 dan. Hvar
4 dan. Hvar – Vrboska
5 dan. Vrboska – Brač (Lučice bay)
6 dan. Brač – Maslinica – Vinišće
7 dan. Vinišće – PrimoštenKrstarenje – Srednjodalmatinski otoci

Program krstarenja sadrži rute u trajanju 7 i 12 dana i svi aranžmani polaze iz Primoštena. Dan polaska za sve rute je subota. Sve rute mogu biti izmenjene u dogovoru sa skiperom pre polaska ili tokom samog krstarenja jer ćete možda poželeti produžiti dan u nekoj od prelepih uvala ili sidrištu tokom svog krstarenja.

Takodje, svi programi jedrenja mogu biti korigovani i rute izmenjene radi sigurnosti posade i broda a shodno proceni skipera u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, stanja vetra i mora.

Naša preporuka je prelazak 15 do 25 NM (nekih 3 do 6 sati jedrenja) u jednom danu što čini jedrenje prijatnim i ne napornim a ujedno daje dovoljno vremena kupanju, uživanju u lepotama mora i prirode kao i ostalim aktivnostima u toku dana.

Ruta – Trajanje: 12 dana /14 dana sa putom/

1 dan. Primosten – Veli Drvenik (Krknjaši) - Maslinica (Šolta)
2 dan. Maslinica – Milna (Brač)
3 dan. Milna – Hvar (Palmižana)
4 dan. Hvar – Komiža
5 dan. Komiža – Biševo – Ravnik – Vela Luka
6 dan. Vela Luka – Lastovo (Zaklopatica)
7 dan. Lastovo – Mljet (Polače)
8 dan. Mljet – Korčula (city)
9 dan. Korčula – Jelsa
10 dan. Jelsa – Brač (Lučice bay)
11 dan. Brač – Vinišće
12 dan. Vinišće – Primošten

Krstarenje – Crna Gora

Ruta 1 – Trajanje: 7 dana krstarenja /9 dana sa putom/

1 dan. Bar – Kraljičina plaža (Čanj) – Budva
2 dan. Budva – Rose
3 dan. Rose – Svati Marko – Kotor
4 dan. Kotor – Perast – Herceg Novi
5 dan. Herceg Novi – Žanjice – Bigovo
6 dan. Bigovo – Budva
7 dan. Budva – Drobni Pijesak – Bar

Ruta 2 – Trajanje: 7 dana

1 dan. Kotor (Dobrota) – Perast – Risan
2 dan. Risan – Morinj – Tivat
3 dan. Tivat – Zelenika – Herceg Novi
4 dan. Herceg Novi – Žanjice – Rose
5 dan. Rose – Sveti Marko – Tivat
6 dan. Tivat – Stoliv – Perast
7 dan. Perast – Prčanj – Kotor (Dobrota)

Program krstarenja sa školom jedrenja i učenjem engleskog jezika - Crna Gora

Krstarenje Jadranom: Crna Gora

7 dana krstarenja: okvirno 70 do 80 sati engleskog jezika


Program i cena uključuju smeštaj na jedrilici (tri noćenja u hotelu), organizovan prevoz do Bara i povratak do Beograda ili neke druge lokacije u Srbiji, osiguranje, gorivo i usluge skipera.


Ruta krstarenja:

1 dan, Bar – Petrovac - Budva (noćenje hotel)
2 dan. Budva – Rose (noćenje na brodu)
3 dan. Rose - Sveti Marko – Kotor (Dobrota - noćenje hotel)
4 dan. Kotor –Perast – Herceg Novi (noćenje hotel)
5 dan. Herceg Novi – Žanjice – Bigovo (noćenje na brodu)
6 dan. Bigovo – Trsteno (noćenje na brodu)
7 dan. Trsteno – Drobni Pijesak – Bar

Napomena: Program obuke jedrenja, kao i ukupna konverzacija tokom svih 7 dana je na engleskom jeziku. Skiper, odnosno profesor engleskog jezika za vreme programa i obuke koristi u komunikaciji isključivo engleski jezik. Aranžman je radjen na bazi 3 osobe na jedrilici, plus skiper, odnosno profesor engleskog jezika. Uplata svih aranžmana vrši se najkasnije do deset dana pre početka usluga.

Program je takodje moguće organizovati u tajanju od 14 dana.

TROGIR - NAJAM SOBA I APARTMANA

Iznajmljujemo sobe i apartmane u Trogiru.
Najam apartmana može biti tokom cele godine na jedan ili više dana.
Posedujemo klasične studio apartmane za smeštaj dve ili tri osobe, kao i kombinaciju povezanih apartmana u kojima se mogu smestiti višečlane porodice, više parova ili manje grupe do 8 osoba.
Pored usluge smeštaja za zainteresovane goste organizujemo vodičke ture kako u Trogiru, tako i do obližnjih lokaliteta.
Na raspolaganju svim gostima, takođe su i usluge celodnevnog krstarenja i obilazak srednjodalmatinskog akvatorija i obližnjih ostrva.
Za zaljubljenike u ribolov, nudimo mogućnost učestvovanja u tradicionalnom dalmatinskom noćnom i dnevnom ribolovu, te školu jedrenja.


features-img1.jpg

Ko smo

"Liberty" je družina nezavisnih entuzijasta i skipera;
Hedonista i kosmopolita koji uživaju u svakom trenu svog bivanja na vodi;

Liberty su pozitivni ljudi koji žive i dišu jedrenje.
Tim zaljubljenika u veliki plavi kontinent - More,
kome vijugavim venama kopna,
u zgrljaj hrle neke daleke, modre reke svih zavičaja.

Dragan Anđelić je idejni tvorac i kormilar ove priče, zadužen da vam poželi dobrodošlicu i jedan od nas od kojih ćete učiti i sa kojima ćete ploviti.
Spremajući vas za ispit, učiće vas navigaciji, davati i tržiti od vas da rešavate praktične zadatke.
Pristajaćete bokom, krmom, pramcem, samostalno bez pomoći posade i od vas zahtevati da demonstrirate mooring i M.O.B.
Pravićete plan plovidbe višednevnog peljarenja i biti pitani da opišete i obrazložite vaš plan "B" u slučaju da zatreba. Učiće vas da jedrite u kursu, tražiti da letate, kružite, trimate, kratite i kada nije potrebno, a radi vežbe i ovladavanja rutinom kad zatreba. Pitaće vas da imenujete svaki od oblaka što bude plovio nebom nad vama, kao i englesku terminologiju delova jedrlice, opreme i manevara koje budete obavljali.
Dragan je takođe i neko ko će Vam uz gitaru zapevati, ispričati zanimljivost, neko daleko sećanje,
ili anegdotu o ljudima i kraju kojim plovite.
Sa svima srdačno neformalan, na "Ti",
njemu rado prihvaćen simbol i vesnik jednostavnosti i iskrenosti.

Rodjen u Beogradu.
Odrastao uz More - Trogir, Hvar.
Progovorio, Prohodao, Proplivao, Proveslao, Projedrio u Dalmaciji.

Ploveći na kaićima, vremešnim leutima, trabakulima, gajetama, bracerama, sabunarima, bilim parobrodima i vaporima detinjstva, negde posle 50.000-te prestao za krmom brojati svoje slane morske milje u izoranoj beloj brazdi Jadrana.
Na nekim jedrilicama jedrio sa sošnim, na nekim sa bermudskim snastima;
sa nekima samo uzduž, nekima i popreko Jadrana;
ali i musavim i skromnim šikljama dunavskih alasa,
dok namirisane još lepljivim i svežim katranom,
zanose svoje četvrtaste trupove,
vrckajući nad stoletnim virovima pod pančevačkim mostom
ili zastrašujuće dubokim bezdanima Lepenskog i Gospođicinog vira.
Svoj 10.000-ti kilometar Dunavom proslavio u restoranu "Kod Brke" bežeći jedrilicom u poslednji tren od iznenadne letnje salauke praćene olujnim nevremenom sa grmljavinom iz pravca rumunske obale.

Učio o Moru od svog Nona i puno sada već davno minulih,
dragih lica, te mnoštva Barbi i ribara širom Dalmacije.
Mnogo toga o Moru saznao, doživeo, naučio od prijatelja pomoraca,
svojih starešina i oficira, ali i zapovednika moćnih rečnih gurača, skromnih i dobroćudnih dunavskih alasa, i još niza poznanika i vagabonda iz slučajnih ili namernih susreta na kopnu, Moru i Dunavu.

Plovio na tuđim, dugo sanjao vlastitu, pa onda po projektu Van de Stadt-a, samostalno, posle pet godina gradnje, porinuo svoju prvu jedrilicu, i nazvao je - Nostalgia.
Jedrenje smatra filozofijom života; vodeni kontinent svojom pra-majkom;
Moru se klanja, i piše ga uvek velikim slovom; vetar poštuje i uvažava.
Vlasnik The Anthill Centra koji uspešno radi preko 30 godina.
Predaje engleski i srpski jezik za strance.
Leti radi kao skiper i vodi obuku jedrenja.
Živi i stvara u Paraćinu, Beogradu, na Dunavu, Jadranu.